Janus Pannonius Múzeum

Időszaki kiállításokArczok és láthatárok - 19. századi magyar festészet a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből

2018. május 8. - 2018. november 11. (MEGHOSSZABBÍTVA: 2019. NOVEMBER 10-IG)

JPM Modern Magyar Képtár (Pécs, Papnövelde u. 5.)


Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan - csak néhány név azon világhírű képzőművészek közül, akiknek alkotásait megcsodálhatjuk a tárlaton. A kiállítás igazi kuriózuma, hogy egy külön teremben a pécsi 19. századot is bemutatja, pécsi városképekkel, pécsi polgárok arcképeivel, valamint pécsi művészek (Wéber Xavér Ferenc, Zsolnay Vilmos és Bartalits Mihály) eddig a közönség számára ismeretlen alkotásaival.

___________________


A JÉGKOR PÉCSI VÁNDORA - A "PÉCSI MAMMUT"

2019. március 1. - 2019. május 30. (MEGHOSSZABBÍTVA: 2019. AUGUSZTUS 31-IG)

JPM Természettudományi Múzeum (Pécs, Szabadság u. 2.)


A tárlat a 90 évvel ezelőtt feltárt pécsbányai mamutleletek fellelhető preparátumait mutatja be, részben újra restaurált példányokkal, egyben Rihmer László (1904-1982) bányamérnök, geológus, jogász munkásságára megemlékezve.


Az interaktív elemekkel, játékokkal (pl. összerakható mamutcsontváz makett) kiegészülő tárlaton életnagyságú nyomtatásban (3x5 méter) csodálhatjuk meg Rihmer rajzát a "mammut" csontvázáról, valamint a feltárás térképét. A kiállításon a kortárs állatok ősmaradványai is megszemlélhetők.

___________________


Ez sör! - a sernevelőtől a sörgyárig

2019. április 17. - 2019. augusztus 31.

JPM Múzeum Galéria (Pécs, Káptalan u. 4.)


A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum vándorkiállításának látogatói minden lényegeset megtudhatnak a sörgyártás történetéről, a sörfogyasztás szokásairól, s annak történeti változásairól. A kiállítás látogatói egy infópulton lapozgathatnak a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteményeinek (témához kapcsolódó) ékes darabjait megjelenítő digitalizált fotóalbumban. A tárlat különlegessége, hogy megcsodálhatjuk Ferenc József osztrák császár és magyar király söröspoharát, amelyből az uralkodó 1894-ben Salzburgban ivott.

___________________


AZ ELSŐ FALVAK - AZ ÚJKŐKOR LETŰNT VILÁGA A DÉL-DUNÁNTÚLON

2019. május 9. - 2020. június 15.

JPM Csontváry Múzeum (Pécs, Janus Pannonius u. 11.)


A kiállítás a helyi újkőkori közösségek közép-európai szinten is jelentős régészeti örökségét mutatja be a legújabb kutatási eredmények tükrében. Ez az első olyan magyarországi projekt, melyben az autópálya-építkezésekhez köthető megelőző feltárások során előkerült jelenségek és leletek tudományos feldolgozása során létrejött új eredmények egy komplex kiállítás keretében az érdeklődők számára bemutatásra kerülnek.

___________________


A KELETI RÍTUS KINCSESTÁRA

2019. május 23. - 2019. november 30.

JPM Néprajzi Osztály (Pécs, Rákóczi út 15.)


A kiállítás anyaga a Hajdúdorogi Főegyházmegye Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjteményének, a pécsi görögkatolikus egyházközség, és egy magánszemély gyűjtéséből tevődik össze. A tárlat a keleti egyházak liturgikus gyakorlatához szervesen kapcsolódó ikonokat és egyéb tárgyakat (öltözetek, oltárkendők, könyvek) mutatja be.

___________________


KÉP-MOZGÁSOK

2019. június 20. - 2019. szeptember 15.
JPM Modern Magyar Képtár (Pécs, Papnövelde u. 5.)


A Képtári tárlatok pécsi műbarátoknak sorozat keretében szeptember 15-ig látogatható kiállítás a 120 éve született Martyn Ferencnek, illetve a tavaly elhunyt Kismányoky Károlynak és Nádor Katalinnak állít emléket.

___________________


AVIATIKA - PÉCS REPÜLÉSTÖRTÉNETE

2019. június 22. - 2019. november 2.

JPM Vasváry-ház (Pécs, Király u. 19.)

Papír repülőgépmodellt, valamint origami (légipostai) borítékot egyaránt hajtogathatnak a látogatók az Aviatika - Pécs repüléstörténete című kiállításon, amely 2019. június 22-étőltekinthető meg a pécsi Vasváry-házban (Király u. 19.). A 2008 óta létező, felfrissített, kiegészített utazó tárlat Pécs 1937-ben készült légi felvételével egészült ki, amelyre ránagyítva a város egykori utcái, terei fedezhetők fel.